Gıda güvenilirliğinin temini ve tüketici menfaatlerinin korunması için çalışmalar kesintisiz devam ediyor.
Bu anlamda Tarım ve Orman Bakanlığı’nınodaklandığı konulardan biri de kaşar peynirleri oldu.
Fosfat ve sitrat tuzlarının tespitine yönelik iki analiz
Kaşar peynirinde kullanımına izin verilmeyen, eritme peynirlerinde ise belirlenen limitlerde kullanılması gereken fosfat ve sitrat tuzlarının tespitine yönelik iki analiz yapacak.
Bakanlık, eritme peynirinin kaşar peyniri olarak satışının engellenmesi ve tüketici menfaatlerinin korunması amacıyla yeni analiz yöntemlerini uygulamaya alacak.
Kurallar açık
Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği ve Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği’ne göre, kaşar peynirinde gıda katkı maddeleri olarak eritme tuzlarından fosfat ve sitratın kullanılmaması gerekiyor.
Bu tuzların eritme peyniri olarak bilinen işlenmiş peynirlerde ise kullanımına belirlenen limitler dahilinde izin veriliyor.
Tüketici menfaatlerinin korunması amaçlanıyor
Eritme peynirinin, kaşar peyniri olarak satışının engellenmesi ve tüketici menfaatlerinin korunması amacıyla bu peynirlerde fosfat ve sitrat tuzlarının tespitine ilişkin yeni analiz yöntemleri geliştirildi.
Bu amaçla yapılan çalışmalarda, kontrollü şartlarda eritme tuzları ilave edilerek ve edilmeden üretilen kaşar peynirleri kullanıldı.
Oranlar belirlendi
Kaşar peynirlerinde fosfat ve sitrat tuzlarının tespitinde karar ölçütü olarak fosfor/azot oranı 0,15, sitrat tuzları tespiti için karar ölçütü olarak kuru maddede sitrik asit oranı yüzde 0,45 olarak kullanılacak.
Eylül sonundan itibaren devrede olacak
Söz konusu analizleri yapmaları için talimatlandırılan ilgili laboratuvarların validasyon/verifikasyon çalışmaları eylül sonuna kadar tamamlanacak. İlgili laboratuvarlarda analizlerin 30 Eylül’den itibaren yapılmaya başlanması hedefleniyor.
Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)