Türkiye’de biyoteknoloji gelişimi rakamlara yansıdı

Biyoteknoloji Sektöründe Faaliyet Gösteren Girişimlerin Sayısı Artarak Yükseliyor

Biyoteknoloji, hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi doğa bilimlerinin yanı sıra makine, elektrik-elektronik ve bilgisayar mühendislikleri gibi dallardan yararlanan, DNA teknolojisiyle bitki, hayvan ve mikroorganizmaları geliştiren, özel bir kullanıma yönelik ürünleri oluşturan veya dönüştürmek için biyolojik sistemleri, canlı organizmaları veya türevlerini kullanan uygulamaların tümü olarak adlandırılır.

Türkiye’de biyoteknoloji alanında faaliyet gösteren firmaların sayısı her geçen yıl artmaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı verilerine göre, geçen yıl 687 girişimin biyoteknoloji faaliyeti yürüttüğünü açıkladı. 2020 yılında bu sayı 499 olarak kaydedilmişti.

2023 yılında biyoteknolojik faaliyet yürüten girişimler arasında çalışan sayısı büyüklük gruplarına göre incelendiğinde, 490 girişimin 1-9 çalışanı, 101 girişimin 10-49 çalışanı, 54 girişimin 50-249 çalışanı ve 42 girişimin de 250’den fazla çalışanı olduğu belirlendi.

En Fazla Kullanılan Teknik: DNA-RNA

2023 yılında biyoteknoloji faaliyeti yürüten girişimlerin en fazla kullandığı biyoteknolojik teknik, “DNA-RNA” olarak belirlendi. Bu tekniği kullanan girişim sayısı 326’ya yükseldi. DNA-RNA tekniğini, 256 girişimle “süreç biyoteknolojisi teknikleri” ve 190 girişimle de “proteinler ve diğer moleküller” teknikleri izledi.

Uygulamalarda İnsan Sağlığı İlk Sırada

İnsan sağlığına yönelik uygulamaların çoğunluğunu oluşturan biyoteknoloji faaliyeti yürüten girişimlerin 2023 yılı verilerine göre; yüzde 39,7’si insan sağlığına, yüzde 29,7’si tarımsal biyoteknolojiye ve yüzde 24,3’ü spesifik olmayan biyoteknoloji uygulamalarına odaklanmaktadır.

Biyoteknoloji Ürünü Bulunan Girişim Sayısı Artıyor

2023 yılında piyasada biyoteknoloji ürünü bulunan girişim sayısı, 2020 yılına göre artarak 400’e yükseldi. Biyoteknoloji faaliyetinde bulunan girişimler arasında, biyoteknolojinin kullanımını gerektiren süreçleri geliştiren, mal veya hizmetleri üreten ve faaliyetlerini biyoteknoloji üzerine inşa eden girişimler bulunmaktadır.

Patent Tescili Alan Girişim Sayısında Artış

2023 yılında biyoteknoloji alanında patent tescili alan girişim sayısı 167’ye yükseldi. Bu girişimler arasında çalışan sayısına göre dağılıma bakıldığında; 120 girişimin 1-9 çalışanı, 26 girişimin 10-49 çalışanı, 13 girişimin 50-249 çalışanı ve 8 girişimin de 250’den fazla çalışanı olduğu görülmektedir.

Ar-Ge Harcamalarında Artış

2023 yılında biyoteknoloji faaliyeti yürüten girişimlerin Ar-Ge harcamaları 2 milyar 493 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu rakam, 2020 yılına göre önemli bir artış göstermektedir.

Kadın Çalışanlar artıyor

2023 yılında biyoteknoloji sektöründe çalışanların yüzde 53,1’i kadın çalışanlardan oluşmaktadır. Çalışanların eğitim durumları incelendiğinde, yüksek lisans ve lisans düzeyinde eğitim almış çalışanların sayısının yüksek olduğu görülmektedir.

En Önemli Engel: Sermaye Erişimi

Biyoteknoloji sektöründe faaliyet gösteren girişimlerin karşılaştığı en büyük engel, sermaye erişimine olan zorluktur. Nitelikli insan kaynaklarına erişim ve genetik kaynak temini de sektördeki diğer önemli engeller arasında yer almaktadır.

patronlardunyasi.com

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top